Nederland

Wat doet een psycholoog GZ precies?

De psycholoog gezondheidszorg of psycholoog GZ is een specialist in de geestelijke gezondheid. Wanneer je mentale problemen hebt of niet lekker in je vel zit, dan kan een psycholoog je daar over het algemeen bij helpen. Een psycholoog GZ gaat het gesprek met je aan en gaat samen met jou op zoek naar een oplossing. Mogelijk zal een psycholoog ook een diagnose stellen, zodat je weet wat je precies mankeert. Het voordeel daarvan is dat je zo mogelijk beter om kunt gaan met je eigen mentale problemen. Heb je het gevoel dat je wel een psycholoog GZ kunt gebruiken? Dan is het zeker geen slecht idee om eens een afspraak in te plannen.

Wanneer benader je een psycholoog GZ?

Je kunt een psycholoog GZ benaderen wanneer je niet lekker in je vel zit. Ben je bijvoorbeeld continu erg angstig en weet je niet goed waar die gevoelens vandaan komen? Of vermoed je dat je een depressie hebt? Dan kan een psycholoog GZ je helpen. Ook is dit type psycholoog gespecialiseerd in verslavingen en burn-outs. Mocht je dus met een verslaving kampen en hulp willen, dan kun je ook contact opnemen met een psycholoog.

Wees niet bang om hulp te zoeken

Heb je ergens het vermoeden dat je hulp nodig hebt, maar vind je het moeilijk om die drempel over te stappen? Besef dan dat een bezoek aan de psycholoog GZ niets is om je voor te schamen! Een psycholoog is er om je te helpen en zal zeker niet over je problemen oordelen. Bovendien heeft een psycholoog ook een geheimhoudingsplicht. In principe hoeft niemand anders dus van je bezoek aan de psycholoog te weten. Besef ook dat er ontzettend veel mensen zijn die met mentale problemen kampen. Hulp zoeken is dus absoluut niets om je voor te schamen, maar is juist erg moedig. Mogelijk kan de psycholoog je helpen om beter in je vel te gaan zitten, waardoor je weer meer plezier in het leven kunt krijgen.

Bang voor een diagnose?

Je hoort wel eens dat men liever geen labeltje voor zichzelf of zijn kind wil. Een diagnose zou bepaalde dingen lastiger kunnen maken, denkt men nog wel eens. In de praktijk kan een diagnose je echter enorm helpen. Je leert jezelf beter begrijpen en zal beseffen hoe je beter met bepaalde dingen om kunt gaan. Daarnaast hoef je je diagnose uiteraard niet met iedereen te delen wanneer je dat niet wilt. Een diagnose zal je zeker niet belemmeren, maar kan juist een hoop opheldering geven. Bovendien verandert een diagnose niets aan wie je bent.

Conclusie over psycholoog GZ

Een psycholoog GZ is iemand die kan helpen bij problemen en vraagstukken met betrekking tot de mentale gezondheid. Een bezoek aan de psycholoog kan veel duidelijk maken en kan ook enorm helpen wanneer je niet lekker in je vel zit. Meestal moet men wel een drempel over voordat iemand besluit om naar de psycholoog te gaan. In veel gevallen blijkt dit toch de juiste keuze en helpt het om meer duidelijkheid te krijgen en bepaalde problematiek te verminderen. Bekijk ook eens wat het inhoudt om GGZ verpleegkundige te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress