Nederland

Kan snelladen echt schadelijk zijn voor uw elektrische auto?

Het is algemeen bekend dat er verschillende manieren bestaan om een elektrische auto op te laden. Eén van deze mogelijkheden is het zogenaamde “snelladen”. Door gebruik te maken van een snellader wordt het zoals de naam reeds laat vermoeden mogelijk gemaakt om een elektrisch voertuig binnen een korte termijn op te laden. In vergelijking met de alternatieven kan de oplaadtijd bij snelladen worden beperkt tot slechts ongeveer een half uur. Er bestaan echter verschillende geruchten welke stellen dat snelladen schadelijk kan zijn voor een elektrische auto. In welke mate deze geruchten al dan niet correct zijn proberen we u graag te vertellen door middel van de informatie hier op deze pagina.

Hoe kan een elektrische auto worden opgeladen?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het zo dat een elektrische auto op meerdere manieren kan worden opgeladen. In totaal bestaan er op moment van schrijven drie verschillende oplaadmogelijkheden. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Snelladen door middel van een snellaadpaal;
  2. Opladen met laadpalen op basis van wisselstroom;
  3. Thuis de auto opladen met behulp van een eigen omvormer;

Het spreekt voor zich dat het snelladen van een elektrische auto bij veel mensen de voorkeur geniet. Dit heeft voor een groot deel te maken met de zeer korte laadtijd. Wordt er gebruik gemaakt van een gewone laadpaal op basis van wisselstroom? In dat geval dient er rekening te worden gehouden met een gemiddelde laadtijd van zo’n 2 uur voor een elektrische auto. Thuis de auto opladen met behulp van een omvormer neemt doorgaans zo’n 8 uur in beslag. Gaat u uw elektrisch voertuig snelladen? In dat geval kan de laadtijd worden ingekort tot maar liefst een half uur. In het bijzonder bedrijven kiezen dan ook veelal voor het snelladen van de elektrische voertuigen waarover ze beschikken.

Is het snelladen van een elektrische auto schadelijk?

Dat het snelladen van elektrische auto’s zeer interessant is omwille van de korte oplaadtijd mag duidelijk zijn. Dit gezegd zijnde is het in de praktijk wel zo dat er ook enkele geruchten bestaan over het (veelvuldig) snelladen van een elektrische auto. Dit zou namelijk schadelijk zijn voor de batterij welke in de auto is terug te vinden. Dit is een gerucht welke inderdaad reeds enige tijd bestaat, maar er zijn ook heel wat bedrijven die dit gerucht weerleggen. Verschillende taxibedrijven hebben bijvoorbeeld reeds laten optekenen dat zij hun auto’s veelvuldig snelladen zonder dat er aantoonbaar capaciteitsverlies ontstaat. Of snelladen dus daadwerkelijk schadelijk is voor de batterij in een elektrische auto is op z’n minst voor discussie vatbaar. Dit gezegd zijnde wordt het wel algemeen aangeraden om regelmatig de auto gewoon even thuis op te laden met behulp van een omvormer.

Hoe kunt u een elektrische auto snelladen?

Het snelladen van een elektrisch voertuig kan op verschillende manieren gebeuren. In Nederland zijn de bekendste snellaadpalen de zogenaamde Fastned snelladers en de Superchargers welke in het leven zijn geroepen door Tesla Motors. Verspreid over Nederland zijn er ook reeds verschillende openbare snellaadstations terug te vinden. Deze zijn in het leven geroepen door tal van verschillende partijen. Het gaat hierbij onder meer om:

  • De ANWB;
  • Mister Green;
  • Nissan dealers;

Ook steeds meer tankstations worden uitgerust met snellaadpalen voor het snelladen van elektrische auto’s. Met name Shell heeft hier een voortrekkersrol in gespeeld in Nederland. In België was het vooral Q8 die begon met snelladen aan te bieden aan haar klanten. Kijk voor meer informatie over snelladen op www.eneco-emobility.com.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress