Nederland

Maakt de vorm bij wijnglazen echt het verschil?

Als je goed rondkijkt zie je dat er wijnglazen zijn in verschillende vormen. Je hebt de bekende tulp vorm, maar ook glazen die wat breder of juist wat smaller zijn. De vorm van het glas maakt bij het drinken van wijn absoluut een verschil. Wijnliefhebbers zijn het er over eens dat een goed glas echt iets bijdraagt aan de wijn. Dit kan bijvoorbeeld doordat de vorm voor extra zuurstof in het glas zorgt. Of omdat de vorm ervoor zorgt dat je de wijn veel beter kan walsen. Zo kan de vorm een groot verschil maken.

Verschillende wijnglazen voor verschillende wijnen

Er zijn niet alleen verschillende vormen wijnglazen, maar ook verschillende wijnen. De smaak van de wijn is afhankelijk van een groot aantal elementen. Bijvoorbeeld het klimaat, ligging, hoogte, weersomstandigheden en de druif. Deze blend aan elementen geeft de wijn een unieke smaakbeleving mee. Uiteraard verschilt het per wijnsoort welk glas erbij past. De wat oudere rijpere wijnen moet je bijvoorbeeld een beetje op gang helpen. Dit doe je door de wijn te decanteren, extra zuurstof bij te voegen en te walsen. Een goed wijnglas kan deze eigenschappen aan de wijn meegeven. Doordat elke wijn weer andere behoefte heeft kan je een passend glas aanpassen.

Soms wil je de aroma’s niet laten vervliegen

Het kan ook gebeuren dat er een kans is dat de aroma’s gaan vervliegen. Bijvoorbeeld omdat het wijnglas te breed is aan de bovenkant. In zo’n situatie wil je juist een wat smaller glas. Je ziet dit vaak voorkomen bij de witte wijnglazen. Dit zijn vrij smalle wijnglazen omdat de aroma’s vaak wegvliegen. Probeer dit te voorkomen met een goed nauwsluitend wijnglas. Zo zie je dat de vorm van het glas echt een groot verschil kan maken. Vooral voor de ontwikkeling van de wijn in het glas. Bij een speciaalzaak kan je terecht om het juiste glas uit te zoeken en je wijn in te serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress