Nederland

Hoe kiest u uit alle metaalboren de juiste?

Als u van plan bent in metaal te gaan boren, dan zal u zien dat het assortiment metaalboren groot is. Om er zorg voor te dragen dat u geen schade aanricht en dat uw boor gemakkelijk door het soort metaal kan snijden dat u wilt gebruiken, is het erg belangrijk dat u de juiste boor kiest. Als u naar de bouwmarkt gaat, dan is er een ruime keuze. Maar hoe vindt u de juiste metaalboor voor u? Lees hier verder om wijs te worden uit de wondere wereld van metaalboren.

Gewalste of geslepen metaalboren

Een eerste keuze die u waarschijnlijk zal moeten maken is of u een gewalste- of een geslepen metaalboor aan wilt schaffen. Gewalste boren herkent u aan de naam HSS-R en geslepen boren aan de naam HSS-G of HSS-S. Het verschil zit hem in de productiemethode. HSS-R boren worden gevormd terwijl het metaal nog warm is. De vorm wordt erin geperst. HSS-S boren worden geslepen als het metaal al afgekoeld is en krijgen zo hun vorm. Deze laatste optie is wat duurder, maar beter geschikt voor hardere en dikkere metalen. De HSS-R metaalboren gebruikt u om te boren in zachte metalen, zoals lood, dun aluminium, -ijzer of -staal, zijn en ook kunststof. De HSS-S boren daarentegen gebruikt u als u wilt boren in dikker staal, ijzer en aluminium, in inox of RVS.

Het materiaal

De afkorting HSS staat voor High Speed Steel en dit is het materiaal waarvan de metaalboren zijn gemaakt. In het Nederlands treft u dan de term snelstaal aan. Met HSS kunt u met grote snelheden boren en ook al wordt het dan erg warm, het verliest zijn kracht niet. Ook binnen de HSS-groep zijn er verschillende opties, zoals HSS-R en -G zoals boven al genoemd, maar ook HSS-Co en HSS-TiN. Bij de HSS-Co (ook wel HSS-E) boren is een klein beetje cobalt aan de legering toegevoegd, waardoor de slijtvastheid bij hogere temperaturen nog beter wordt. Daardoor zijn deze als u wilt gaan boren in extra harde materialen zeker aan te raden. De HSS-TiN boren hebben een coating van titanium nitride. Hierdoor hebben ze een goudachtige kleur. Deze laag beschermt de boor die daardoor minder snel bot zal worden en het houdt de temperatuur van de metaalboor lager. Hierdoor kunt u met HSS-TiN metaalboren op een hogere snelheid boren.

Welke metaalboor is het beste voor u?

De keuze voor de juiste metaalboor zal voornamelijk voortkomen uit het materiaal waarin u wilt boren. Zachte en dunnere materialen kunnen met een HSS-R boor gedaan worden. Als u zekerheid wilt en in een harder metaal wilt kunnen boren zonder deze te beschadigen of zonder de boor te beschadigen, dan komt u al snel uit bij de betere HSS-G boren, HSS-TiN boren en HSS-Co boren. Ook als u van plan bent om de metaalboren veel te gaan gebruiken, dan is het beter om een sterke en kwalitatieve variant te kiezen met een lange levensduur. Als u nog twijfelt, vraag dan een specialist om hulp. Zij kunnen naar aanleiding van uw klus omschrijving gemakkelijk zeggen welke boor voor u het beste is.

Voor vrijwel ieder soort metaal is de goede metaalboor te verkrijgen, Boorkopen heeft bijna alles op voorraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress