Nederland

BTW Teruggave proces van je zonnepanelen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel krijg je informatie over hoe je de BTW van je zonnepanelen terugvraagt.

Gebruik de kleineondernemersregeling

De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren als kleine ondernemer. Dat levert voordeel op, omdat je als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van in dit geval jouw zonnepanelen terug kunt krijgen.

Deze kleineondernemersregeling (KOR) is dus zeker de moeite waard. Voor de regeling moet je een aantal administratieve handelingen doen, zoals een (meestal) eenmalige btw-aangifte. Je kunt de teruggaaf ook laten doen door een belastingadviseur of door een bedrijf dat gespecialiseerd is in btw-teruggaaf bij zonnepalen. Dit kost ongeveer €100.

Aanvraagtermijn voor teruggave

Je moet de BTW binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen. Heb je in 2019 zonnepalen gekocht, dan is de deadline dus 1 juli 2020. Als je te laat bent kan je de belastinginspecteur nog om een ‘ambtshalve teruggaaf’ verzoeken. Dit kan tot 5 jaar na het jaar van aanschaf, maar wij raden je aan om gewoon binnen de termijn te blijven.

Waar kan ik BTW terugvragen?

Je kan bij veel websites in een aantal stappen de BTW terugvragen. Wij raden je aan om dit gewoon online bij de Belastingdienst te doen. Mocht je er ergens niet uit komen, dan kan je gemakkelijk contact opnemen.

Weetjes!

  • Wist jij dat meer zon vangt met schuine zonnepanelen? Zonnepanelen pakken de meeste zon als je ze in een bepaalde hoek neerlegt.
  • Zonnepanelen ook energie opwekken als het bevolkt is? Zonnepanelen werken namelijk op daglicht, maar dat mag dus ook indirect zonlicht zijn. Zolang er maar licht is, maken de panelen energie aan
  • Wist je dat zonnepanelen 25 jaar mee kunnen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress