Amsterdam Noord-Holland

Overwaarde huis opnemen, hoe gaat dat in zijn werk?

Uw overwaarde huis opnemen? Dat is mogelijk wanneer de situatie zich daartoe leent. Uw huis kan door de jaren heen bijvoorbeeld meer waard zijn geworden. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk ook mogelijk dat u tussentijds extra heeft afgelost op de hypotheek. Ook in dat geval is er een soort van overwaarde gecreëerd. In de praktijk is het mogelijk om deze overwaarde op verschillende manieren vrij te maken en te benutten. Hoe dat nu precies in zijn werk gaat en wat u er mee kunt doen vertellen we u graag op deze pagina.

Hoe de overwaarde vrijmaken en benutten?

In de praktijk is het mogelijk om de gecreëerde overwaarde huis op verschillende manieren te benutten. In eerste instantie kunt u ze gebruiken voor het kopen van een nieuwe woning. Dat is echter niet alles. U kunt er namelijk ook de bestaande hypotheek mee verhogen. Wilt u, uw hypotheekrente verlagen? Ook daar kan de overwaarde voor worden aangesproken. Heeft u nood aan een extra onderpand voor een nieuwe financiering die u wenst af te sluiten? Dan zult u kunnen vaststellen dat ook in deze situatie de overwaarde van uw woning daar een oplossing voor kan bieden. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, de gecreëerde overwaarde huis verzilveren is in de praktijk op heel wat verschillende manieren mogelijk.

Overwaarde huis gebruiken voor aankoop nieuwe woning

In het merendeel van de gevallen gebruiken mensen de gecreëerde overwaarde van hun huis voor het kopen van een nieuwe woning. Op het ogenblik dat u, uw huis verkoopt komt de overwaarde daadwerkelijk vrij. Het gevolg hiervan is dat u naar eigen goeddunken kunt beslissen waarvoor u ze gaat gebruiken. Let wel, wanneer er sprake is van een overwaarde bij de verkoop van uw woning kunt u te maken krijgen met de zogenaamde bijleenregeling. Dit zorgt er voor dat u verplicht wordt om de overwaarde te investeren in de volgende koopwoning. Doet u dit niet? Dan zult u niet kunnen genieten van de hypotheekrenteaftrek over het deel van de overwaarde. Dit is zeker een punt om rekening mee te houden.

Overwaarde gebruiken voor verhoging van hypotheek

Eveneens erg populair is gebruikmaken van de overwaarde voor het verhogen van een bestaande hypotheek. Dit is evenwel geen zekerheid. De verstrekker van uw hypotheek dient hier namelijk uiteraard wel akkoord mee te gaan. Hou er namelijk rekening mee dat de verhoging van uw hypotheek logischerwijs ook hogere maandlasten met zich mee zal brengen. De hypotheekverstrekker zal daarom altijd na willen gaan of u in staat bent om deze hogere maandlasten te dragen of niet. Het aanspreken van de gecreëerde overwaarde huis geeft dus op zich geen enkele garantie voor het verkrijgen van een hogere hypothecaire lening.

Overwaarde inzetten voor het verlagen van de hypotheekrente

Bepaalde hypotheekverstrekkers (dus niet allemaal!) maken het mogelijk om de overwaarde van uw woning te gebruiken voor het verlagen van de hypotheekrente. Dit is het gevolg van het feit dat deze rente deels wordt bepaald door de actuele verhouding tussen het hypotheekbedrag en de marktwaarde waar uw huis over beschikt. Des te groter dit verschil is (uiteraard in positieve zin), des te minder risico’s de verstrekker van de hypotheek loopt op wanbetaling. Dit vertaalt zich automatisch in een lagere hypotheekrente. Wilt u weten hoeveel vermogen u heeft om écht te genieten? Kijk dan op Levius.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress