Nederland

Wat moet je weten over UX en wat is het verschil met UI?

Wanneer er vandaag de dag een design wordt ontwikkeld voor bijvoorbeeld een website, een webshop of een mobiele applicatie kan er worden vastgesteld dat deze ontwikkeling op tal van verschillende manieren kan worden vormgegeven. Meer concreet betekent dit dat ervoor kan worden gekozen om het design een UX, maar ook een UI-karakter te geven. Wanneer je niet helemaal bekend bent met de designwereld is de kans ontzettend groot dat je niet meteen weet wat deze afkortingen nu precies voorstellen, laat staan hoe ze in de praktijk tot uiting komen. Dat is geen probleem. De onderstaande informatie zal dit meteen voor jou duidelijk gaan maken. 

Wat is een UX-design?

Voor de afkorting UX geldt dat ze staat voor user experience. Dit betekent in de praktijk zoveel als gebruikservaring. Bij een dergelijk design is het zo dat de ervaring van de eindgebruiker centraal staat. Voor alle duidelijkheid, het is mogelijk om de principes van een dergelijk type design toe te gaan passen op niet alleen een website of webshop, maar ook op een mobiele applicatie. Voor een designer die een dergelijk design gaat ontwikkelen geldt dat hij in de praktijk altijd controleert of er een zo optimaal mogelijke complete gebruikerservaring kan worden gerealiseerd of niet. Omwille van deze reden wordt deze designer doorgaans bij het volledige ontwikkelingsproces van het achterliggende systeem eveneens betrokken.

Wat maakt een dergelijk UX design zo belangrijk?

De gebruikservaring waar iemand op kan rekenen blijkt in de praktijk van niet minder dan cruciaal belang te zijn. Voor ontzettend veel mensen geldt immers dat ze tegenwoordig behoorlijk wat geld uitgeven aan producten of artikelen die ze online gaan aankopen. Meer dan ooit wil men dan ook zonder deze zaken in het echt te hebben gezien en gevoeld een bewuste keuze kunnen maken. Door gebruik te maken van een UX ontwerp zorg je ervoor dat de gebruikservaring van je bestaande en nieuwe klanten wordt geoptimaliseerd met als gevolg dat je omzet wellicht een flinke boost krijgt.

Wat is dan precies een UI-design?

Zoals helemaal aan het begin van deze pagina al kenbaar gemaakt is het zo dat er rekening mee moet worden gehouden dat een UX design lang niet de enige mogelijkheid is welke kan worden ontwikkeld. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat er sprake kan zijn van een UI design. Voor deze laatste geldt dat ze de focus legt op de user interface. Voor de UX-designer geldt zoals eerder op deze pagina al aangehaald dat hij of zij functioneel ontwerp. Dat geldt niet voor een UI-designer. Voor hem of haar geld immers dat er een ontferming plaatsvindt over het volledige product. Het gaat hierbij om verschillende relevante factoren zoals bijvoorbeeld:

  1. De uitstraling; 
  2. De manier waarop ze gepresenteerd wordt; 
  3. Welke leesbaarheid er kan worden gerealiseerd. 

In dit geval is het de voornaamste taak van de UX designer om de zogenaamde branding toe te gaan passen. Met andere woorden, er moet een correcte afstemming kunnen gebeuren tussen het emotionele en het functionele. Voordat je een opdracht voor de ontwikkeling van een design gaat verstrekken is het uiteraard zeer belangrijk om je van dit verschil bewust te zijn. Zoveel is zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress