Nederland

Wat jij moet weten over de aankomende wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor digitale toegankelijkheid. Dit heeft geleid tot nieuwe wetgeving die ervoor zorgt dat websites, apps en andere digitale producten toegankelijk moeten zijn voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen. Dit is opgenomen in artikel WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guide Lines). In deze blog lees je wat jij moet weten over de aankomende wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Digitale toegankelijkheid is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat iedereen gelijke toegang heeft tot informatie en diensten op het internet. Mensen met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking kunnen vaak niet goed overweg met websites en apps die niet toegankelijk zijn. Dit kan leiden tot uitsluiting en discriminatie.

Wat houdt de nieuwe wetgeving in?

De nieuwe wetgeving is gebaseerd op de Europese richtlijn voor de toegankelijkheid van websites en apps van overheidsinstanties. Deze richtlijn is in 2016 aangenomen en moet uiterlijk op 23 september 2020 in nationale wetgeving zijn omgezet. De wetgeving geldt voor alle overheidsinstanties en semi overheidsinstanties, maar ook voor bedrijven en organisaties die hun diensten online aanbieden.

De wetgeving stelt eisen aan de toegankelijkheid van websites en apps. Zo moeten websites en apps onder andere een duidelijke structuur hebben, goed leesbaar zijn, alternatieve tekst bevatten voor afbeeldingen en video’s, en toegankelijk zijn via een toetsenbord. Bedrijven en organisaties moeten kunnen aantonen dat zij aan deze eisen voldoen.

Wat kun je zelf doen?

Als je zelf digitale content maakt, kun je ervoor zorgen dat deze toegankelijk is. Dit doe je door bijvoorbeeld alternatieve tekst toe te voegen aan afbeeldingen, ondertiteling toe te voegen aan video’s en te zorgen voor een goede contrastverhouding tussen tekst en achtergrond. Daarnaast kun je gebruikmaken van de Web Content Accessibility Guide Lines (WCAG), een internationaal geaccepteerde standaard voor digitale toegankelijkheid. De eisen van WCAG 2.2 gaan nog net wat verder. Lees hier meer over WCAG 2.2.  De richtlijnen hebben betrekking op de volgende doelgroepen:

  1. bezoekers met een cognitieve, taal- of leerbeperking;
  2. bezoekers met verminderd zicht;
  3. gebruikers van mobiele toepassingen.

De Europese richtlijn voor digitale toegankelijkheid is bedoeld om de digitale wereld toegankelijk te maken voor iedereen. Niemand kan meer zonder de online wereld. We kopen en bestellen allerlei producten en diensten online, we hebben contact met al onze vrienden en familie online en we vinden er bergen van informatie. Digitale toegankelijkheid is dus eigenlijk een echte eerste levensbehoefte. Zonder digitale toegankelijkheid krijg je bijvoorbeeld een sociale achterstand, een kennisachterstand én heb je geen toegang tot vele producten en diensten die online worden aangeboden. Mensen met een beperking zullen dus extra geholpen moeten worden om de digitale wereld voor hen ook toegankelijk te maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress