Nederland

Efficiënter worden in plannen

We weten het allemaal: plannen is belangrijk. Een goede planning zorgt er namelijk voor dat alles op rolletjes verloopt. Maar hoe kun je een goede planning maken? Klik hier voor meer informatie over een digitaal planningsprogramma

Waarom plannen?

Je kent het vast wel: je stapt je bed uit en je weet niet waar je moet beginnen. Je gaat van overal en nergens naar van alles en nogwat. Best chaotisch. Veel mensen hebben tegenwoordig een druk leven. Daarom is het fijn om in ieder geval wat rust in je hoofd te hebben. Je kunt makkelijk meer rust creëren in je hoofd door te plannen. Een planning maakt het overzichtelijk. Je ziet precies wanneer je wat moet doen. Dit maakt het makkelijker voor jezelf om je dag voorspelbaarder en gestructureerder te laten verlopen. Maar hoe maak je een goede planning? Hieronder deel ik een aantal tips met je.

Tip 1: Maak een realistische planning

Veel mensen associëren een planning met een heleboel werk, alsof je de hele dag druk bezig moet zijn met het afstrepen van taken. Niks is echter minder waar. Het is namelijk belangrijk om een realistische planning te maken. Het is onrealistisch om bezigheden van drie dagen proberen te stoppen in één dag. Daarnaast is het ook nog eens afhankelijk van je energielevel en concentratieboog hoeveel taken je daadwerkelijk afkrijgt. Bij het maken van een realistische planning is het daarom belangrijk om prioriteiten te stellen. Het is aan te raden om maximaal drie taken op je planning te zetten die af moeten. Noteer daarna de taken die je eventueel zou kunnen doen. Verdeel deze taken zo nodig over meerdere dagen. Leg de drempel niet te hoog voor jezelf, want dit werkt alleen maar demotiverend.

Tip 2: Doe de lastige of minst leuke taken eerst

Tja, we geven allemaal wel de voorkeur aan bepaalde taken. Dit betekent ook dat er taken zijn die we minder leuk vinden om te doen. Toch moeten ook deze taken gedaan worden. Daarom is het een aanrader om eerst de taken te doen die je het lastigst of minst leuk vindt. Dit zijn waarschijnlijk tevens de taken waarmee je het langst bezig bent. Door deze taken als eerste te doen, houd je de leukere taken over. Zo houd je het langer en beter vol.

Tip 3: Gebruik een planningsprogramma

Niet iedereen heeft de tijd om een planning zelf uit te schrijven. In dat geval biedt een digitaal planningsprogramma inclusief service software de oplossing. Een planningsprogramma is niet alleen makkelijk, maar je hebt het altijd bij de hand vanwege de beschikbaarheid op diverse apparaten. Zo kun je je planning ook niet vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress