Nederland

Mondkapjes niet meer uit het straatbeeld weg te denken

Mondkapjes zijn tegenwoordig zo normaal geworden, dat je er niet meer van opkijkt als je iemand ziet die er een draagt. Dat was in het begin van de Coronacrisis wel anders, toen deze kapjes nog vreemd en medisch overkwamen. Nu zie je kapjes in allerlei kleuren, met een opdruk, passend bij de outfit of met een logo van een band of sportclub waar iemand fan van is. Het mondkapje is onderdeel geworden van het modebeeld en niemand kijkt er meer van op. Het is een feit dat mondkapjes ook niet snel zullen verdwijnen, want er zijn sterke adviezen uitgebracht om het dragen ervan uit te breiden.

Mondkapjes alleen verplicht in het OV

De enige situatie waarin het dragen van een mondkapje verplicht is, is het openbaar vervoer. Je krijgt een boete als je je er niet aan houdt en dat is nergens anders het geval. Reizen met het openbaar vervoer betekent dat je een kleine ruimte binnenstapt waar veel mensen samenkomen. Daar is een aanvulling op de basisregels nodig en dat resulteert in het mondkapje. Houd er rekening mee dat het mondkapje een aanvulling is en niet een alternatief. Ook als iedereen mondkapjes draagt blijven de basisregels van kracht.

Het dringende advies

Naast de verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, is er ook een dringend advies uitgebracht over het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes. Het is daar niet verplicht om een mondkapje te dragen, maar het wordt wel ten zeerste aangeraden. Je krijgt (nog) geen boete als je het niet doet. Het beste volg je dit advies op en draag je een mondkapje elke keer als je een openbare ruimte binnenstapt. Dat is dus de stationshal, de winkel, het benzinestation, het museum, het restaurant, de bibliotheek, de parkeergarage, enzovoorts. Mondkapjes zullen niet alleen deel uitmaken van het openbaar vervoer, maar ook veel meer van het dagelijks leven.

De basisregels

De basisregels zijn geldig in de buitenlucht en dat betekent dat je als je je niet in een openbare overdekte ruimte bevindt afstand moet houden, in je elleboog moet niezen, geen handen mag schudden, je handen regelmatig moet wassen, zoveel mogelijk van huis moet werken en druktes moet vermijden. Afstand houden in de buitenlucht betekent dus dat je niet bij iemand achterop de fiets mag stappen, want dan ben je geen 1,5 meter van elkaar verwijderd. Ook met een mondkapje mag dat niet, want de basisregels zijn dan nog steeds van kracht.

Schaf een voorraadje aan

Het is dus geen slecht idee om een voorraadje mondkapjes aan te schaffen en je aan de regels en verplichtingen te houden. Volg ook het dringende advies over kapjes in openbare ruimtes op, want je zorgt er met je eigen bijdrage voor dat het virus zich niet verder verspreidt. Mondkapjes fleuren het straatbeeld op en hoeven niet saai of medisch over te komen. Aangezien ze nog wel even zullen blijven, maak je er het beste wat moois van.

 

Comments are closed.

Powered by: Wordpress