Nederland

Hoe duurzaam ben jij?

Tegenwoordig is het een woord wat veel voorkomt; duurzaam. Dit is natuurlijk niet voor niks; we gebruiken als mens een groot gedeelte van wat ons ter beschikking is gesteld als levende wezens. Dit heeft onder andere te maken met de technologische ontwikkelingen en de consumptiemaatschappij waarin we leven. Het zou wat dat betreft waarschijnlijk een stuk beter zijn geweest als we waren blijven leven als holbewoners, al is dat met het huidige comfort iets waar de meeste mensen niet meer aan moeten denken. Toch kan iedereen iets bijdragen aan een betere wereld. In deze blog geven we een aantal tips waar je op zou kunnen letten.

Je Huis

Om te beginnen is het goed om te blijven kijken naar jezelf en je eigen leven. Dit is immers vaak het enige waar je directe invloed op kunt uitoefenen. Wanneer iedereen dit zou doen zou het een hoop schelen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen bij de plek waar je woont. Je huis is waar je een groot deel van je leven zich afspeelt, dus belangrijk om mee te nemen wat betreft je duurzame bijdrage. Is het goed geisoleerd? Is er genoeg ventilatie? Van welke materialen is de inventaris gemaakt? tevens is het goed om na te gaan hoeveel gas en licht je daadwerkelijk nodig hebt. Zeker in tijden van schaarste is het misschien beter om eens een kaarsje aan te steken bij schemer of een kleed te pakken wanneer je het koud hebt.

Verder zijn er nog andere specifieke opties zoals een hemelwaterafvoer aanleggen . Dit is dan misschien een investering, maar levert ook heel veel op.

Vervoer

Uiteindelijk gaat iedereen van a naar b. De een reist de hele dag door, de ander komt alleen uit huis voor de boodschappen. Tegenwoordig zijn er vele manieren om dit te doen. Je kunt natuurlijk de fiets pakken of de bus, maar ook zijn er veel mensen met een auto voor de deur. In dit laatste geval kun je je twee dingen afvragen; 1. is het nodig om de auto te pakken? 2. wat voor soort auto heb je? In het eerste geval is het natuurlijk altijd goed zolang je de auto laat staan. Zeker bij redelijk weer en kleinere afstanden, is een duurzamer alternatief vaak goed mogelijk. In het tweede geval is het goed om te kijken naar de kwaliteit van de auto. Je moet dan vooral denken aan de hoeveelheid uitstoot en de brandstof. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor duurzame alternatieve als autoś op stroom of waterstof, in plaats van brandstof,

Overig

Wat overblijft is natuurlijk wat je draagt en je gedrag. Kies je voor duurzame kleding of koop je nagenoeg iedere week wat nieuws? Daarbij is zowel het materiaal van de kleding als het soort materiaal belangrijk om mee te nemen in je overwegingen. Verder is het goed om geen onnodige rotzooi achter te laten. Je kunt ervoor kiezen om afval te scheiden en soort bij soort af te voeren. Er zijn nog tal van andere opties om bij te dragen aan een beter milieu, maar de voorgaande punten zouden al heel wat veranderen wanneer iedereen zich hier voor zou inzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress