Nederland

Een kinderopvang kiezen, waar moet je op letten?

Als het gaat om je kinderen dan wil je altijd het beste voor ze, ook in de keuze van een kinderdagverblijf. Waar moet je op letten als je een kinderdagverblijf uitkiest?
In ieder dorp of stad is er wel een kinderdagverblijf te vinden, in steden wel meer dan één. Dat er zoveel keuze is maakt het er niet makkelijker op. Daarom hier een paar handige tips om het kinderdagverblijf te kiezen wat bij jou past. Voor sommige dagverblijven is er een wachtlijst, het is dus belangrijk je kindje op tijd in te schrijven.

Kijk en vergelijk

romiGa op onderzoek uit en bekijk de mogelijkheden bij jou in de buurt, je kunt dit gemakkelijk vinden op internet of vraag het bij je gemeente. Je kunt, mocht je dit belangrijk vinden, navragen welke kinderdagverblijven zijn aangesloten bij het L.R.K., Het Landelijk Register Kinderopvang, en of ze zijn geïnspecteerd door de GGD. Er zijn verschillende certificaten die een dagverblijf kan behalen waaronder het EKO keurmerk, dat aangeeft dat een kinderdagverblijf 100% biologisch eten en drinken aanbiedt. Het HKZ keurmerk waarborgt de kwaliteit van de kinderopvang en stelt strenge eisen aan personeel en de verzorging van de kinderen. Ga bij jezelf na welke keurmerken jij belangrijk vindt en hoeveel waarde je eraan hecht. Een keurmerk zegt namelijk niet zoveel over hoe gezellig je kinderen het er hebben, of hoe warm en vriendelijk het personeel is.

Ga op bezoek

Breng, voordat je de keuze maakt, een bezoekje aan verschillende kinderdagverblijven. Zo kun je de sfeer in de groep een beetje proeven. Je ziet hoe groot de groepen zijn, wie de leidsters zijn, en je kunt vragen stellen. Bedenk voordat je op bezoek gaat welke vragen je wilt stellen, bijvoorbeeld over hoe het wenproces verloopt, of hoe de communicatie met ouders is, het is fijn dat als je je kindje komt halen er verteld wordt hoe de dag is verlopen.
Als je op bezoek bent kun je gelijk zien hoe de interactie tussen de leidsters en de kinderen is, spelen ze lekker mee en zitten ze op grond. Is de sfeer ontspannen en worden er activiteiten aangeboden.

Check de veiligheid

Veiligheid is voor je kinderen natuurlijk dé nummer één prioriteit. Het is als ouder al spannend genoeg de zorg voor je kinderen uit te besteden. Dan wil je ze met een gerust hart kunt achterlaten. Ook tijdens je bezoek kun je hier je ogen extra voor open zetten. Kinderen vallen, dat gebeurt thuis ook, maar hoe wordt er mee omgegaan door de leidsters. Zijn de hekjes dicht, worden kinderen niet zomaar opgehaald zonder dat de leiding hierover is geïnformeerd?

Wat voelt goed?

Allemaal belangrijke zaken om op te letten, maar wat misschien nog het belangrijkste is. Ga op je gevoel af, heb je een klik met de leiding en breng jij je kindje met een veilig en vertrouwd gevoel weg. Dan zit het 9 van de 10 keer wel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress