Wellicht ken je het begrip chiptunen en ben je benieuwd of dit ook iets is voor jouw auto. Bij chiptunen wordt het motormanagement geoptimaliseerd. Twee grote voordelen, en redenen, waarom mensen dit doen, is omdat je auto meer vermogen krijgt en het brandstofverbruik vermindert. In de praktijk wordt je motor dus krachtiger en ben je minder geld kwijt aan benzine. Hoewel dit natuurlijk er goed klinkt, is er toch vaak verwarring over of je hiermee je auto schaadt en of die überhaupt legaal is in Nederland. Waarom mensen dit doen is duidelijk.
Bij personenauto’s met een turbomotor kan je vermogenswinst oplopen tot wel meer dan 33%, wat natuurlijk ontzettend veel is. Ook rijdt je auto soepeler. In dit artikel gaan we meer in op dingen die nog wat onduidelijk zijn over chiptuning. Zo vertellen we je of dit legaal is en welke invloed dit heeft op je autoverzekering.
Is chiptunen legaal?
Om de vraag of chiptunen legaal is maar meteen te beantwoorden; ja chiptunen is legaal. Hier zit natuurlijk wel een limiet op, je kan de motor van je auto niet net zo krachtig maken als je zelf wilt. Autofabrikanten leveren hun auto af met een bepaalde veiligheidsmarge. Deze veiligheidsmarge wordt ingecalculeerd om zeker te weten dat de auto nog steeds goed functioneert onder extreme omstandigheden. In Europa hanteren we een erg overdreven veiligheidsmarge, die heel wat vermogen van de auto wegneemt. Hiervoor bestaat dus chiptunen. Bij chiptunen moet je er wel rekening houden met de regels van de RDW, deze mogen uiteraard alsnog niet geschonden worden. Wanneer je motor met meer dan 20% wordt verhoogd, moet je auto opnieuw door de RDW gekeurd worden, om er zeker van te zijn dat je auto nog steeds aan alle eisen voldoet.
De invloed op je verzekering
Net zoals de auto aan de RDW eisen moet voldoen, moet je auto ook aan de eisen van je autoverzekering voldoen. Ook hierbij geldt dat wanneer je je motor met meer dan 20% verhoogt, dit besproken moet worden met je autoverzekering. Het is hierom belangrijk dat je na het chiptunen een rapport aanvraagt waarin de partij die dit voor je heeft uitgevoerd zegt met hoeveel procent het vermogen van je auto is verhoogd. De autoverzekering kan bijvoorbeeld eisen dat je meer premie gaat betalen, of dat je auto opnieuw gekeurd moet worden.
Ook kunnen verzekeraars ervoor kiezen om auto’s die zijn gechiptuned niet te verzekeren. Redenen hiervoor kunnen zijn dat ze bang zijn voor een verhoogde kans op diefstal of dat schade bij een ongeluk een stuk heftiger zal zijn, omdat de auto’s sneller zijn. Wat dus de invloed is op je verzekering na het chippen van je auto, verschilt per verzekeraar.
Garantie op het chip tunen
Het chiptunen van je auto heeft niet alleen invloed op je verzekering, ook op de garantie van je auto. Wanneer je je auto sneller laat maken bij iemand anders dan de fabrikant of een andere dealer, valt je garantie sowieso weg. Ook als er schade is, of iets kapot is aan iets anders dan de motor heb je hier in dit geval geen recht meer op.
4 Comments