Utrecht

Agile werken

Als organisatie is structuur ontzettend belangrijk, zonder structuur zal er weinig resultaat worden geboekt. Dit is mooi te zien aan topsport. Een voetbalteam kan niet presteren als de organisatie niet helder is en een Formule 1 team kan geen goede tijd zetten bij een pitstop als de taken niet goed zijn verdeeld. In de Formule 1 is dat perfect te zien, een team moet maximaal presteren in slechts enkele seconden. Als het team een seconde langer doet bij het verwisselen van de banden kan de coureur al zijn race verliezen. Wanneer er iets mis gaat in de race moet het team direct kunnen schakelen en zich aanpassen. Dit aanpassingsvermogen vergt flexibiliteit, lenigheid en wendbaarheid. Deze drie staan voor Agile. Agile is een manier van denken, werken en organiseren. Agile wordt als ideaal gezien voor professionals, teams en organisaties. Een organisatie die Agile te werk gaat zal veel meer werk kunnen verzetten in vergelijking met een organisatie die niet Agile werkt. Waarom je Agile zou moeten werken is hierboven al beschreven, hoe je dit moet doen nog niet. In dit artikel zullen een aantal principes en tips worden gegeven over hoe jouw organisatie Agile kan werken.

Zorg voor goede gesprekspartners

Een agile team kan niet werken binnen een traditionele setting waarbij de opdrachtgever vertelt wat en wanneer er precies moet gebeuren. Dit staat recht tegenover het principe van Agile werken, namelijk wendbaarheid, flexibiliteit en lenigheid. Het is beter om samen te werken door middel van feedback, op deze manier worden er aanvullingen gegeven en leert het team van elkaar. Het is dus van essentieel belang dat er geschikte personen in een organisatie werken die goed kunnen omgaan met kritiek. Zij moeten kritiek op een transparante en integere manier kunnen doorcommuniceren. Op deze manier ontstaat er een geoliede machine die continu op elkaar inspeelt. Dit is de ideale manier om te voldoen aan de behoeften en belangen van de klant.

Flexibiliteit vergt geduld

Het is voor veel mensen moeilijk om flexibel te zijn. Het aanpassingsvermogen van jouw team zal dus sterker moeten worden. Verwacht niet dat dit zonder slag of stoot verloopt. Als jouw team gewend is om op de gestelde tijd een duidelijk eindresultaat op te leveren dat voldoet aan de gevraagde eisen, dan zullen zij een andere werkwijze moeilijk vinden. Bij Agile werken draait het om tussentijdse aanpassingen in combinatie met feedback. Het is dus van essentieel belang dat er een veilige werksfeer wordt gecreĆ«erd 

Managers moeten veranderen

Managers lopen voorop, zij zullen dus als eerste moeten veranderen. Als jouw managers dit niet doen, dan zal de rest moeilijk volgen. De manager moet dichter op het proces zitten, om vervolgens feedback te geven waarna er aanpassingen volgen. De manager zal actief betrokken zijn bij het proces, dit vraagt dan ook een hoge mate van probleemoplossend vermogen.

Zoek hulp

Verwacht niet dat jouw organisatie binnen no-time Agile kan werken. Dit is een tijdrovend proces waar je hulp bij nodig hebt. Er zijn veel bedrijfskundige en organisatiepsychologen die je hierbij kunnen helpen. Deze investering zal uiteindelijk resulteren in grote beloningen.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress