Nederland

Snel en effectief een puppycursus

Kies je voor een hond, dan kies je automatisch ook voor een puppycursus. Althans, zo zou het eigenlijk moeten zijn. Het volgen van een puppycursus is vele malen leuker dan opvoeden uit het boekje en dat voor zowel baas als hond. Je pup leert tijdens de puppycursus belangrijke basisvaardigheden aan en tijdens de cursus bouw jij als trotse eigenaar een goede band met je jonge viervoeter op.

Pup leert veel in de socialisatiefase

Meestal krijg je een pup thuis rond de achtste levensweek. Het is verstandig om dan ook zo snel mogelijk naar de puppycursus te gaan. Je hond zit dan namelijk nog in de socialisatiefase en juist in de fase – de eerste twaalf levensweken- leert je pup het best en ook het snelst. Behalve de basisvaardigheden word je hond voor het eerst geconfronteerd met andere honden en leert hij dus ook hoe te communiceren met andere honden.

Kleine groepjes en dus voldoende aandacht

Het leren lopen aan de riem zonder te trekken, de tandjes te laten zien of te grommen, zitten, liggen, blijven zitten als je wegloopt en komen als je roept; het zijn zomaar wat basisvaardigheden die tijdens de puppycursus aan bod komen. Omdat er vrijwel altijd in kleine groepjes gewerkt wordt, heeft de ervaren en gediplomeerde instructeur in staat om elke hond voldoende aandacht te geven en al je vragen te beantwoorden.

Leer de hond beter naar je luisteren

Zaken die aan bod komen tijdens de cursus zijn zonder twijfel het zindelijk maken van je hond, ongewenst bijtgedrag, het leren alleen zijn, voeding en de gezondheid van je pup. Tijdens de cursus word je ook geleerd hoe jij een betere band met je hond op kunt bouwen en hoe jij ervoor kunt zorgen dat je hond beter naar je gaat luisteren. Behalve met de instructeur kun je ook ervaringen uitwisselen en kennis delen met andere hondeneigenaren.

Confrontatie met visuele prikkels en luide knallen

Meestal is het een vereiste dat je hond volledig ingeënt is. Neem daarom ook altijd je dierenpaspoort mee. Verder is het zo dat je hond tijdens de cursus in aanraking zal komen met visuele prikkels zoals voorbijlopende joggers en openslaande paraplu’s. Ook luide knallen maken vaak onderdeel uit van de cursus.  Behalve het al genoemde dierenpaspoort is het overigens belangrijk dat je een korte riem meeneemt. Het is gebleken dat je honden sneller leren met een korte riem in vergelijking met een rolriem.

Goed gedrag beloon je ook tijdens de puppycursus

Goed gedrag van je hond beloon je altijd, dus ook tijdens de puppycursus. Zorg dus dat je altijd wat hapklare snoepjes in je broekzak hebt. Zoek het niet in botjes en koekjes, want dan zal je hond veel te snel afgeleid zijn. Neem ook een voor je pup bekend speeltje mee, het liefst zonder geluid ook weer vanwege de kans op afleiding. Heb je de puppycursus met goed gevolg doorlopen, dan krijg je een bewijs van deelname mee naar huis en kun jij je als je dat wilt vervolgens nog opgeven voor een vervolgcursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress