Nederland

Als werkgever werknemers aannemen

Niet iedereen start een bedrijf terwijl hij weet hoe hij werknemers moet aannemen – velen van ons moeten gaandeweg leren. Deze leercurve maakt deel uit van het bezitten van een bedrijf, hoewel dit enkele valkuilen met zich mee kan brengen, van het creëren van een slechte teamdynamiek tot het overtreden van antidiscriminatiewetten. Dus om deze curve te verkorten en veelgemaakte fouten te voorkomen, is het belangrijk om te leren hoe je werknemers op de juiste manier aanneemt. Soms zal het namelijk zo zijn er er personeel gezocht wordt door jou als werkgever. Lees hier wat je dan in acht moet nemen om dit zo succesvol mogelijk te laten verlopen!

Schrijf een goede functieomschrijving

Een van de belangrijkste stappen om het juiste team samen te stellen, is het schrijven van de juiste functieomschrijving. Een goed opgestelde functieomschrijving omvat onder andere een kijkje in jouw bedrijfscultuur. Het moet duidelijk zijn wat voor invloed degene die solliciteert zal hebben op het bedrijf. Verder beschrijf je welke vaardigheden en eigenschappen je graag terug zou willen zien. Ook willen sollicitanten graag weten of er doorgroeimogelijkheden zijn, dus het is goed om die ook te beschrijven. Daarnaast zul je een omschrijving van de rol in kwestie moeten geven, soms zal het namelijk gaan om een functie als uitzendkracht. Niet geheel onbelangrijk zijn de waarden van het bedrijf, denk hierbij aan diversiteit en inclusiviteit. Het kan hierbij lastig zijn om zo uniek mogelijk te klinken, gezien sollicitanten vaak tientallen vacatures op een dag zullen bekijken. Evalueer wat er echt nodig is voor de functie en schrijf een inclusieve functiebeschrijving.

Gesprekken voeren

Als de sollicitaties eenmaal binnen stromen, is het op een geven moment natuurlijk tijd om gesprekken te gaan voeren. Een aantal dingen zijn hierbij van belang om uiteindelijk de beste kandidaten aan te nemen. Ten eerste is het verstandig als je van te voren vragen bedenkt. Interviews kunnen stressvol zijn, zelfs voor jou als werkgever. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in het moment en belangrijke vragen te vergeten. Je kunt natuurlijk altijd aanvullende vragen stellen als deze in jouw gesprek naar voren komen. Verder is het natuurlijk belangrijk beleefd te zijn. Sollicitatiegesprekken kunnen intimiderend zijn, dus je wilt de kandidaat vanaf het begin op zijn gemak stellen. Je kunt dit doen door het interview te behandelen als een gesprek met iemand die je probeert te leren kennen — wees nieuwsgierig, vriendelijk en toon oprechte interesse in wat de kandidaat te zeggen heeft. 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress