Gelderland Nijmegen

Dagje uit Nijmegen

Ben je binnenkort een dagje vrij en heb je zin om een andere stad te bezoeken? Dan is een dagje uit naar Nijmegen een absolute aanrader. Deze stad in Gelderland heeft je heel veel te bieden. Treed hier in de voetsporen van de Romeinen, breng een bezoekje aan het MuZIEum, proef bier in de Stadsbrouwerij of bezoek een van de andere bezienswaardigheden.

nijmegen

Museum het Valkhof

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Deze stad aan de Waal bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Tijdens het Romeinse Rijk werd Nijmegen al bewoond. In Museum het Valkhof kom je hier veel over te weten. Dit museum beschikt over een uitgebreide collectie van oude kunst, voorwerpen en wandtapijten. De replica van de Romeinse Godenpijler voor de ingang is zeer bijzonder. Deze godenpijler werd hier ook echt gevonden en was van keizer Tiberius.

Historisch stadhuis

Het oude stadhuis vind je aan de Burchstraat. Het is in 1554 gebouwd, onder leiding van de architect Herman van Herengrave, in de vroegrenaissancestijl. De afgelopen eeuwen zijn er flink wat aanpassingen en restauraties uitgevoerd. In het stadhuis zijn verschillende historische en moderne kunstwerken te zien, zoals een galerij met portretten van burgemeesters. Onder het gebouw liggen de middeleeuwse gewelven.

MuZIEum

Het MuZIEum is een museum met een missie. Het is totaal anders dan andere musea, waar je kunst en voorwerpen kunt bezichtigen. Hier maak je kennis met het leven van mensen met een visuele handicap. Je komt hier te weten wat het betekent om je te verplaatsen als je blind of slechtziend bent. Verder komen andere onderwerpen, zoals optisch bedrog, het nut van je andere zintuigen en de samenwerking tussen het oog en de hersenen, ook aan bod in dit museum. Zo kun je meedoen aan een donkerbeleving, waarbij je een ontdekkingstocht maakt in het donker.

Stadsbrouwerij de Hemel

In Stadsbrouwerij de Hemel ontdek je het geheim van het goudgele drankje. Hier kun je zien hoe bier wordt gebrouwen en kom je in de gelegenheid om het te proeven. De brouwerij is gevestigd in de Commanderie van Sint Jan. Hier zijn meer bedrijven te vinden, waar je rondleidingen of een workshop kunt volgen. Zoals een rondleiding bij een koffiebranderij of een bonbonmaker.

De Boterwaag en de Grote Markt

De Grote Markt is het grote plein van de stad. Je vindt hier veel gezellige terrasjes, waar je kunt genieten van een lekker drankje. De markt kent

een lange geschiedenis en er staan verschillende gebouwen, die zijn aangewezen als Rijksmonument, waaronder de Boterwaag. Dit monument werd in de zeventiende eeuw gebouwd. In het gebouw kon men boter wegen en verhandelen, waar een waagmeester op toekeek. In het gebouw is nu een horecagelegenheid gevestigd.

Het is je vast al duidelijk; Nijmegen heeft veel te bieden. Andere aanraders zijn onder meer het Kronenburgpark, de botanische tuin, de Sint-Nevenskerk en het Natuurmuseum. Veel bezienswaardigheden kun je met korting bezoeken. Er zijn tal van websites waar je aanbiedingen kunt vinden voor een dagje uit naar Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress